General Schleppegrell faller

Bildet over viser en tegning av Schleppegrells fall i det lille stedet Stolk, den gang dansk.

Om Olaf Ryes død har det gått mange rykter de siste 160-170 årene. Men ikke bare han har vært offer for slike rykter; også kameraten Frederik A. Schleppegrell død ryktes det om, om enn i noe mer beskjedent omfang. Historieinteresserte Per Arntzen i Bø var nettopp innom med en artig dansk historiebok. Der kan man lese én av teoriene.I boken kan man lese at:

Ryktet sier at at han ble skutt av en tysk bonde og hans hustru, De ses begge. Tegninger/blader av denne art ble innrammet eller klistret opp på veggene eller i kistelokket i landsoldat-bøndenes hjem (de danske landsoldater).

Schleppegrells død. (bilde fra boken Olaf Rye). Schleppegrell, på den hvite hesten, er akkurat skutt og segner om noen sekunder senere.

I boken om Olaf Rye og de to kameratene Schleppegrell og Helgesen står dette om Schleppegrells død:

Mot den tidoble overmakten flykter dragonenene og ordonnansene som er til hest. Schleppegrell blir værende, og  i det øyeblikk alt syntes tapt, blir han rammet av en kule i pannen, som går ut gjennom issen. Med ordene «kun rask fremad, folk», segner han av hesten. Stabsjefen Johan Bülow er truffet i armen, og blir liggende sammen med generalen og tre sårede eller drepte adjutanter. Få minutter senere gjenerobrer reservestyrken kanonene, og jager fienden bort fra området hvor kampene var hardest. Omhyggelig legger soldatene generalen sin på en båre og bringer ham til ambulansen. I bevisstløs tilstand blir han brakt til Flensburg, hvor han dør kl. 0300 den 26. juli 1850. Slaget ved Isted er det største som noensinne er utkjempet på dansk jord. Schleppegrell ligger i dag begravet på Flensburg kirkegård.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: