Olaf Ryerennet 2018 i Eidsberg

Ryerennet 2010
Bilde fra rennet i 2010.

I 2008, under 200-årsjubileet for verdens første registrerte og godkjente verdensrekord i hopp, ble det første Olaf Ryerennet avholdt i Eidsberg kommune. Og det var akkurat i Eidsberg verdensrekorden i sin tid ble satt. Hvert snørike år siden har det blitt avholdt Ryerenn, 4 i alt. Og i årets snørike vinter er det vel en selvfølge at det avholdes!
Eidsberg IL, Mysen IF, Slitu IF, Askim IF og Berger gård skilag, sammen med Folkenborg museum, er arrangører.

General Olaf Rye. Maleri: C. P. Meidell. Foto: Terje Dørumsgaard. Bildet tilhører Krigsskolen.

Slik beskrives hoppet:

Major Jens Edvard Hjorth beskriver skihoppet slik:

”I en anstillet hoppskridning i en dyp dal, hvor det ble oppkastet en snebanke, ble han stående på skiene, idet han gjorde et sterkt løp og et hopp, det førte ham med skiene 15 alen fra bakken”.

Dette bekreftes også av en historie fra et besøk på prestegården ved Eidsberg kirke julen 1821. Matematikeren Niels Henrik Abel er invitert, og løytnant Jens Edvard Hjorth, forteller historier fra krigen i 1808, da prins Christian August var forlagt i Eidsberg.  Hjorth var selv tilstede da Olaf Rye hoppet 15 alen på Lekum gård rett ved kirken. Altså den samme Hjort, men mange år før han ble major. (Arild Stubhaug: Niels Henrik Abel og hans tid)

Søndag 4. mars kl 13, arrangeres rennet igjen.

Og slik er programmet denne minnerike dagen:

Kl 11.00 Kretsrenn langrenn Spydeberg IL

Kl 13.00 Olaf Ryes minnerenn – både hopp og aking, Heensfjerdingen Eidsberg – Minnerenn om den første verdensrekord i hopp, satt i Eidsberg i Indre Østfold i 1808.
Kl 16.00 Skihistorisk foredrag Thor Gotaas, Folkenborg museum

Kontakt gjerne Erik Unaas, ordfører i Eidsberg,  dersom du har spørsmål:
Mobil 900 25 953

ALLE ER SELVFØLGELIG VELKOMMEN, BÅDE TILSKUERE OG/ELLER HOPPERE

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: