6. juli garden og Landsoldaten

Den danske Landsoldat i Fredericia er det sentrale midtpunktet under feiringen av 5. og 6. juli. Monumentet er verdens første over den ukjente soldat, og ble avduket i 1858, 10 år etter treårskrigens begynnelse. Frem til da var det konger, generaler og andre fra det øvre sosiale skiktet som ble æret med byster og statuer. Vi var i Fredericia 5. juli i år, og filmet 6. juli garden da de la ned blomster ved monumentet. Og viDeoen kan du se når du klikker deg videre i innlegget.
Billedhuggeren H.W. Bissen er mannen bak monumentet. Han kalte det for: «Den Danske Landsoldat efter sejren»

KLIKK PÅ BILDET SÅ FÅR DU SE 6. JULIGARDEN LEGGE BLOMSTER VED MONUMENTET.

6. juli garden fra Fredericia bruker uniformer som er etterligninger av den som ble båret under slaget om Fredericia vold i 1849. Garden består av gutter og piker i alderen fra 8 til 24 år; et harmoniorkester og et tamburkorps.

I 2002 deltok innbudte fra Bø kommune i Norge under prosesjonen (General Olaf Rye var fra Bø). Invitert av Fredericia by. Astrid Dørumsgaard i beltestakk fra Telemark, Terje Dørumsgaard i Orlogskapteins uniform. Rett bak går Finn Rønning fra Bø museum.

Hvert år 5. og 6. juli legges det blomster ved monumentet, og Krigergraven ikke så langt unna. Den 6. juli er det seieren som feires, allerede ved halv syvtiden om morgenen begynner det med salutt fra volden. Kl 1100 er det en stor prosesjon hvor soldater fra garnisjonen minnes forgjengernes mot og offervilje ved å føre an. Første halvdel av prosesjonen er en sørgemarsj over de falne, annen halvdel er seiersmarsj. Underveis blir sanger sunget og taler holdt av ministere og landspolitikere. Prosesjonen avsluttes ved Bülows plass, hvor den også startet, og avsluttes med tale av Hennes Majestet Dronningen.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: