Sportsklubben Rye
Sportsklubben Rye er i dag en av de største sykkelklubbene i Norge. Det startet som en gutte eller gateklubb i 1920. 1. juni 1920 ble den stiftet ved vannposten på gamle Grünerløkka brannstasjon av fem 10-13 års gutter.
Klubbens navn ble Djerv. Kontingenten var 25 øre i uken. Olaf Ryes plass, selveste midtpunktet på Grünerløkka, var etterhvert åsted for all mulig idrettsutfoldelse. Allerede året etter kom hockey og skøyter med og senere også orientering og kappgang. Sykkelsporten som de fleste forbinder med Rye i dag tok klubben opp i 1922.
Interessen for sykling var stor den gangen. I 1923 skiftet de navn fra Djerv til Rye, rett og slett fordi det allerede eksisterte en klubb med navnet Djerv i Kristiania Distrikslag for Idrett, hvor de meldte seg inn. På grunn av guttegjengens aktiviteter på Olaf Ryes plass ble navnet derfor bestemt til Sportsklubben Rye. Klubbens medlemsblad skiftet navn fra Djervposten til Ryeposten samme året. På www.sportsklubbenrye.no kan vi lese følgende:
«Rye har mange ryttere som ruver godt i norsk sykkelhistorie. Den største av dem alle er Per Digerud. Han vant hele 10 individuelle NM, tok 5 kongepokaler og hele syv mesterskapstrikoter samt 15 lagmesterskap under sin aktive karriere. I 1962 satte han en solid rekord i klassikeren Trondheim-Oslo, en rekord som sto i ikke mindre enn 22 år! Hans sønn Geir Digerud vant like mange NM-titler som sin far og klarte i tillegg å sikre sig nordisk gull samt VM-medalje i lagtempo før han ble profesjonell i Italia.
«Turrittsyklingens far» Ryegutten Erik Gjems-Onstad startet det hele. I hans 6-årige(!) periode som formann i NCF (Norges Cykle Forbund) følte han et sterkt behov for å «skape et miljø som var like hyggelig for den som kom sist til mål, som for den som kom først». Han ville arrangere ritt for alle kategorier av syklister. Det ble til Den Store Styrkeprøven Trondheim-Oslo som ble arrangert første gang i 1967.
Og slik er den historien! Ifølge www.sportsklubbenrye.no